onsdag 25 september 2013

Vi ger inte ungdomarna kicken utan vi "kickar" dem ut i arbetslivet



Idag var det nyinvgning av nya lokaler för Kicken. En verksamhet som drog igång för tre år sedan och ny behövde nya lokaler.

Tre kommunalråd i Kungsbacka nyinviger Kicken,
 det visar vilken engagemang vi har för ungdomars möjlighet
 till arbetet
De är en gemensam punkt där ungdomarna kan samlas och vi som myndigheter jobbar kommer och de behöver inte komma till oss. En dörr in brukar vi prata om och detta är ett exempel i praktiken. Arbetsförmedlingen, Individ och Familjeomsorg, Funktinsstöd, och arbetslivsenenheten finns alla på plats. Ungdomarna behöver inte berätta sin historia fyra gånger utan 1 gång till fyra personer.
Egentillverkad tårta .Både vacker och god
Det är jätteroligt att vi har fått till en så bra verksamhet och det bästa kvittot är att ungdomarna själva bekräftar att verksamheten är bra. Någon har beskrivit det som att här blir man både sedd och får en kvittens på att man duger till. Stöd för att skriva CV men också att gå hjälp med att gå ut på praktik. Kicken erbjuder också fysisk aktivitet och föreläsningar som kan inspirera.

 

tisdag 24 september 2013

Romerna på vår agenda

Igår blev den stora nyheten att Polisen i Malmö har upprättat ett register med Romer. Det är förbjudet enligt svensk lag att registrera folkgrupper utan anledning. Det känns verkligen som att gå tillbaks i tiden då det fanns helt andra syften med att registrera folkgrupper, oliktänkande eller människor med funktionsnedsättning. Jag hoppas verkligen att Polisen nu snabbt markerar att detta är helt fel och tar avstånd från detta beteende. Vi kan bara hoppas att Polisen i Halland inte har använd sig av registret. Men om jag kommer ihåg rätt så hade vi för något år sedan en stor romsk begravning i Kungsbacka. Vi detta tillfälle hade man oerhört hög kunskap om vilka personer som kom hit, varifrån de kom, vilket släktskap den hade. De var cirka 300 stycken. Undrar var man fick den informationen från?

Jag fick förmånen under sommaren att besöka utställningen om Romernas historia på Göteborgs Stadsmuseum. Den visar väldigt tydligt att vi länge och konsekvent har misshandlat, sett ned på och varit rädda för romer. Jag har under de senaste åren frågat flera personer inom Kungsbacka kommun om hur har vi gjort i Kungsbacka för att t ex försäkra sig om att alla barn har rätt till en bra skolgång. Jag kan säga att jag får inga klockrena svar. Skolplikten gäller för alla (men även vi har slirat på att garantera de romska barnen rätten till utbildning). Ibland är verkligheten grym men om vi inte vågar se våra brister är det svårt att göra något åt dem. Men det är inte rimligt att generation efter generation inte får tillgång till utbildning och därmed också ha möjlighet att göra sina egna livsval.

När nu frågan kommer upp igen på agendan är det dags att vi i andra myndigheter och kommunerna kritiskt granskar hur gör vi? Är vi bättre eller sämre än Polisen i Malmö?

onsdag 18 september 2013

Kungsbacka borde satsa på ett teknikcollege

Idag har vi i kommunledningen varit på ett företagsbesök. Vi försöker att vara ute och träffa våra etablerade företagare för att få in signaler på vad vi kan göra bättre i kommunen. En idé som kom upp idag när vi besökte "Stjernberg automation" var ett behov av ett teknikcollege. Eller en samlingsplats nära någon av våra gymnasieskolor/yrkeshögskolan. Frågan är inte ny den har kommit upp vid andra företagsbesök. Just de företag som är relativt nyetablerade har ett stort behov av att det utbildas fler tekniker men också ett ställe där nya tankar och idéer kan utvecklas.

Vi har ju en stor yta en äng utanför Elof Lindälvs gymnasium som idag ägs av Aranäs, den skulle passa utmärkt för att etablera teknikcollege och en innovationspark.