söndag 13 april 2014

Mina barn och andras ungar

Så var det dags igen. Äggkastning och buskörning med mopeder i Kullavik. Det verkar som det är en tradition nästan varje vår. Det är ett tråkigt beteende från våra barn i Kullavik. Innan det tog stopp förra omgången fick man ställa in ett antal bussturer på kvällarna. Busschaufförerna ska varken behöva känns sig rädda eller riskera sin körning p g a dessa busstreck. Jag har vuxit upp i Billdal och ser hur detta fenomen nu även har spridit sig till Kullavik. När mina barn var i denna ålder råkade vi ut för äggkastning på vår husfasad. Vi var inte ensamma om att drabbas, dock har vi turen att få tag på de ungdomar som utförde äggkastningen. Vi tog kontakt med föräldrarna och såg till att alla som hade deltagit fick göra rent efter sig. Krävdes en hel dagsverke av 10 ungdomar och hyra av skylift för att få bort allt. Sedan blev det en bra diskussion i skolan där ingen kunde skylla ifrån sig. Handlarna säljer kartongvis med ägg (under en kort period till femteklassarna och uppåt) ingen reflektion här om varför ungdomar kommer in och köper just ägg och vad de ska användas till.


Ofta uppstår det en diskussion i dessa områden att det är någon annans barn som utför ägg-, stenkastning mot våra bussar. Nej, erfarenhetsmässigt är det våra barn i våra egna områden som gör detta. Både föräldrar och skolan måste ta denna diskussion varje vår. Vi kan också fundera på varför äggkastningen utförs. Min enkla teori är att man söker spänning men förstår inte riktigt vad det kan få för konsekvenser. Har våra ungdomar för lite att göra på sin fritid? Det är dags att vi i Kullavik tar vårt föräldraansvar och tar den diskussionen med våra barn och med andras ungar.


Att köra nära en buss med moped svartklädd för att skärmmas kan lika lätt leda till att något barn skadas allvarligt eller till och med omkommer. Jag hoppas verkligen inte att detta ska inträffa med våra barn som är mjuka och oskyddade även om de tror att de är hjältar på mopeden. Ni som är föräldrar prata med era barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar