tisdag 5 augusti 2014

Badvattenkvalitén en viktig fråga?

Vilken fantastisk sommar vi har haft. Kan inte påminna mig när jag senast kunde ligga och sträcksimma i havet. Klart fint vatten, varmt och i princip helt manetfritt. Helt ljuvligt. Liten oro kan man dock känna för att det beror på klimatförändringen. Värmen som stannar så länge, alltfler kraftiga åskoväder med stora vattenmängder som drabbar både källare och vägar.

Men tillbaks till vårt fantastiska vatten som vi har i Kungsbacka. En lång kust med otroligt fina badvikar. Frågan är då hur ser vattenkvalitéten ut? Ja detta rätta svaret är vi vet inte riktigt. I några badvikar som är lite större mäter kommunen vattenkvaliteten regelbundet. Men i våra mindre vikar mäts det inte alls. Min uppfattning är att vi har en bra vattenkvalitet och den har blivit bättre med åren. Mindre utsläpp, minskade flöden från övergödning från åkrar, fler avlopp som är ansluta till kommunens reningsverk ger en bättre vattenkvalitet.

Moderaterna i Särö går nu ut och slår sig för bröstet att de mäter vattenkvalitén i våra vikar i norra kommundelen, Örsviken, Korshamn, Kyvik, Malevik , Budskär och Snäckestrand. Jättebra. Men det hade varit snyggt om Moderaterna också kunde tänka sig att vi ska mäta vattenkvalitén i alla våra badvikar. Moderaterna röstade nej till Folkpartiet förslag i Miljö- och Hälsa för några år sedan. Fp:s förslag gick ut på att kommunen ska mäta vattenkvalitén flera gånger per år och att detta skulle kunna var bra ungdomsjobb för Kungsbackas ungdomar. det går an att ge ut löften i flygblad men det gäller också att göra allvar i politiken i kommunen då viktiga beslut fattas.

Vi vet att vi har haft problem med vattenkvalitén i minst två områden, Vita Sand där nu kommunen går in och åtgärdar kapacitet på dagvattnet och i Kyviksområdet där det nu äntligen är klart med att alla ska ha anslutet sig till det kommunala Va-systemet. I Vita Sand har man hittat spår av djurföroreningar medans man i Kyviksområdet hittar spår från människans restprodukter. Jag hoppas och tror därför att nu skulle vattenkvalitén kunna bli bra på båda dessa ställen. Jag hoppas också verkligen att alla nu i Kyviksområdet också har anslutit sig till reningsverket och tar sitt ansvar för att vattenkvalitén på lång sikt ska kunna vara bra. Miljö- och Hälsa har nu att granska hur anslutningsgraden är och jag hoppas verkligen att den är 100%.

Det skulle vara hemskt roligt om hela Kungsbacka kunde stoltsera med grön flagg för alla våra badvikar. Det är också ett sätt att visa att vi är en miljömedveten kvalitétskommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar