fredag 19 februari 2010

Barnfullmäktige ett första försök

Igår hade Kungsbacka sitt första barnfullmäktige. Roligt var det och många bra frågor kom från barnen. Vi skulle behöva flera av inslagen i våra ordinarie kommunfullmäktigemöten. T ex att fifta med armarna när man instämmer i vad någon talare har sagt i talarstolen, eller varför inte införa att man måste stå på ett ben när man blir för långrandig i talarstolen. När vi prövar den här typen av aktiviteter tillsammans med barn är vi alltid mycket kreativa och gör saker mycket mer lustfyllda. Vi borde våga pröva nya former för att utveckla de vuxnas arenor inom politiken. Det kan kanske till och med göra delar av beslutfattande mer attraktivt och locka till sig fler medlemar till mötena.

När det gäller barn och ungdomars möjlighet att pröva och förstå politiskt beslutfattande tror jag att vi har mycket kvar att utveckla. Vi har varit duktiga på omröstningar på nätet och Barbro betalar. Men det kanske är dags nu att utvärdera dessa försök och gå vidare. Från Folkpartiets sida ser vi gärna ett fullskaligt ungdomsfullmäktige med full rösträtt. Det är viktigt att ungdomarna får en reellt inflytande och möjlighet till påverkan. Det gäller även i elevråden där vi måste låta ungdomarna också få tycka i viktiga frågor som lärarkompetens, undervisningsmaterial m m.


Artikel KungsbackaNytt

1 kommentar:

  1. Skrev i KungsbackaNyt som kommnetar att det kan ligga ngot i att det nu är dags att ta nya tag, men det är ungdomarna själva som ska komma med förslaget. Barbrobetalarsatsningen är en direkt följd av en tvärpoltisk motion mellan C, Fp och V som bifölls i fullmäktige. Vi tre motionärer var då arga över att man hade lagt ner ungdomsrådet.

    SvaraRadera