onsdag 25 augusti 2010

Stillsamt möte som gav mersmak

Ikväll har vi haft det berömda mötet om boendet för ensamkommande flyktingbarn. Ett välbesökt möte med bra frågor om vilka barn som kommer och vad man kan göra för att barnen skall få ett gott mottagande i kommunen. Jag trodde nog att några av motståndarna till boendet skulle dyka upp men de gav sig i så fall inte till känna i publiken. Det som var extra roligt var att så många var positiva och flera av frågorna kom att kretsa kring hur vi som vanliga medborgare kan hjälpa till. Beskedet var att dessa barn står ofta helt utan ett vanligt kontaktnät som vi andra redan har etablerat Därför är det viktigt att föreningsliv och enskilda bidrar genom att bli kontaktfamiljer, faddrar, bjuder in till olika aktiviteter eller tänker på att säga hej när man möts på gatan.

Vi fick också frågor om varför ett så stort pådrag för en så marginell fråga som 7 ensamkommande barn. Ja frågan är helt relevant att ställa. Mitt svar är att kan vi bidra med ökad kunskap och förståelse så blir också Kungsbackas flyktingmottagande bättre. Vi alla är en del av samhället och det är bra med kunskap som fler kan sprida vidare, i samtal med grannen, på jobbet eller på en middagsbjudning.

Ett annat viktigt tema var att barn är barn, ungdomar är ungdomar och oavsett vad de gör eller hur de har kommit hit så skall vi behandla dem med samma respekt som om de vore våra egna.

Nu är detta mötet avklarat och vi kan gå vidare och planera för ett bra mottagande. Jag gör det ännu mer stärkt efter detta möte där så många visade på att Kungsbacka inte vill uppfattas som främlingsfientligt och att vi har många medborgare med hög kompetens som aktivt kommer att jobba med frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar