tisdag 26 november 2013

Öronmärkt månad för papporna eller inte?

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men bättre kan det bli. Behövs en tredje öronmärkt månad i Sveriges föräldraförsäkring det bestämde sig Folkpartiets landsmöte förra helgen. Jag tror att man ska gå på en frivillig väg men stimulera jämställdhetsbonusen istället.

I dag tjänar kvinnor i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre under en livstid än män!  En av bovarna till detta är det ojämna uttaget i föräldraförsäkringen. En annan 'r att kvinnor jobbar inom offentliga sektorn inom flera låglöneyrken utan en större möjlighet till karriär och en mycket platt lönestruktur.

Förra året tog kvinnor i Kungsbacka ut 76 % och männen 24 % ur försäkringen, så vi ligger precis på genomsnittet i landet som låg på 76% för kvinnorna och 24% för männen. Den som varit föräldraledig mest, är ofta den som  ”VABar” mest, och kvinnor “VABar” mer och går oftare ner i arbetstid. Det hämmar ju så klart deras löneutveckling och framtida karriärmöjligheter.

Den svenska föräldraförsäkringen är i grunden bra, men det ojämlika uttaget av dagar påverkar framtida pension och begränsar kvinnors ekonomiska självständighet och frihet. Många kvinnliga pensionärer idag tvingas leva på 5000-8000 kronor per månad.
Detta är oacceptabelt. Löneskillnaderna kommer inte att minska förrän skillnaderna i ansvaret för familj och hem minskar. Vi måste inse att vi både måsta dela mer på föräldraledigheten och ta ansvar för våra barn under hela deras uppväxt. Det gör stor skillnad för den enskildes framtida pensionen och livkvalite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar