söndag 14 mars 2010

Intill döden skiljer oss åt

Nu har det hänt igen. I Kungshamn tar sig några politiker friheten att skilja ett äldre gift par. De har bott ihop i 65 år, stöttat varandra i vått och torrt. Han har under de tre senaste åren vårdat sin fru i hemmet men orkar inte nu detta längre. Då tar kommunen beslutet att Maggi får en plats på äldreboendet men inte Torsten. Han anses inte tillräckligt bräcklig och gammal. Får vi lov att göra så? Är det mänskligt överhuvudtaget? Människor som vill bo ihop på äldreboende skall få det och det skall räcka med att en har ett vårdbehov. Sedan är det deras eget beslut som skall gälla. Vill de bo tillsammans eller skall bara en person flytta.

Jag kommer just från Folkpartiets kommunala rikskonferens som har varit i helgen och bland många frågor var detta en som diskuterades. Det är dags att lagstifta om rätten att få bo tillsammans även när man blir gammal. Det är pinsamt att det skall behövas lagstiftas för att inte alla kommuner tar detta för givet att man inte särar på människor som har levt ett helt liv tillsammans. Så länge jag kan påverka politiken i Kungsbacka så kommer jag att strida för deras rätt att bo tillsammans, tills döden skiljer oss åt.

Andra bloggare om parboendegarantin: Seved, Mikael, Lotta, Annika, Rasmus,

artikel GT


3 kommentarer:

  1. Hej Ulrika !
    Det var lite överraskande att du ändrat din uppfattning i denna fråga. När vi (Kungsbackaborna) presenterade vår motion med "krav på att man skulle få bo tillsammans" den 7 april 2009 i Kungsbacka fullmäktige röstade du mot detta förslag som du nu vill försvara . Men bättre sent än aldrig och det hedrar dig att du kommit till insikt. Tyvär bidrog ju Du till att de gammle nu inte har den rätten i Kommunen.
    Men jag hoppas Du fortsätter på den inslagna vägen och stödjer vår motion om måltidens betydelse för våra äldre i Kungsbacka. På så vis kan vi aktivt minska risken för undernäring och risk för svält för de boende på våra i övrigt trevliga äldreboenden i kommunen Kungsbacka

    SvaraRadera
  2. 15:07 | tisdag 8 juli 2008 i Radio Halland
    Vill inte dela par
    I en motion föreslår partiet Kungsbackaborna att anhöriga ska ha rätt att flytta med sin make eller maka till äldreboendet, även om man egentligen inte behöver det för egen del.
    ”Inte i paritet med humant tänkande”
    Hur ska anhörigkonsulenten ersättas?
    Stephan Philipson i partiet Kungsbackaborna tycker att det är fel att skilja äldre par från varandra mot deras vilja, bara för att den ena parten är sjuk och behöver flytta till ett äldreboende.
    – Det här är något som vi inte tycker står i paritet med humant tänkande och det står inte i paritet med modern äldrevård heller, säger Stephan Philipsson.
    Han menar istället att det rentav kan vara en hjälp för personalen om en anhörig flyttar med.
    – Den anhörige blir en naturlig avlastning. Jag tror också att med den befolkningsutveckling vi har på äldresidan, så är vi tvingade att lösa de här problemen.
    Visst kostar det pengar men det handlar ändå inte om så många fall, tror Stephan Philipson.
    – Det är en planeringsfråga. Bygger man äldreboenden utifrån de här förutsättningarna, så går det också att göra det ekonomiskt tillgängligt. Man bygger alltså rum där man kan fortsätta leva tillsammans, säger Stephan Philipsson.

    SvaraRadera
  3. Märkligt att Ulrika är så mån om de äldre här och enligt Kba:s hemsida så ska äldreomsorgen satsa med 1,5 miljon samtidigt som dom drar in bröd, mjölk, lingon, sylt, gelé och äppelmos. Det går lixom lite stick i stäv det där.

    SvaraRadera