fredag 5 mars 2010

RUT, RIT och ROT

Ja då kan man väl säga att det har börjat hetta till inför valrörelsen. Första frågan ut på banan verkar blir Rut-avdraget. I veckan kom dessutom Centern med förslag om ett Rit-avdrag. Avdrag för tjänster inom IT-sektorn. Kan vara ett utmärkt förslag framförallt för många pensionärer som skulle vilja ha lite extra stöd kring IT-tjänster. Vi har idag ett rätt stort tryck på att kommunerna skall anordna kurser eller tillåta pensionärerna att använda elevernas datorer i skolan på kvällstid. Jag tror därför att ett Rit-avdrag kan vara en bra grej.

Men till huvudfrågan varför är det okej för socialdemokraterna med rot-avdrag men inte rut-avdrag? För det första skapar det arbetstillfällen och omvandlar ett antal svarta jobb till vita.

Är städjobb mindre värda än andra jobb? Det är ingen slump att just socialdemokraterna kallar dessa jobb för pig-avdrag. Det är en grov nedvärdering av proffessionella männsikor arbetsinsatser i en viktig branch. Det ger många fler möjlighet till arbete.

Men frågan kvarstår: varför skall en manlig målare som målar husfasader få reduktioner och avdrag, medan en kvinnlig städerska som jobbar på insidan av huset inte ens få möjlighet till pensionspoäng och tillgång till sjukförsäkring? Jag förstår inte logiken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar