måndag 25 februari 2013

Inställt eller i tid

Man kan göra mycket med statistik. På nyheterna igår rullade ett inslag om att nu går våra tåg mycket mer i tid. Ja det är rätt fler tåg går i rätt tid men man har också ändrat sin redovisning när det gäller förseningar. Förr räknades ett tåg som försenat om det var 5 minuter sent. Nu räknas alla tåg inom intervallet 0-15 minuter som de kommer i rätt tid och de som har varit försenade mer än 15 minuter räknas som för sent ankomna. Det gör att vi får beskedet att man numera är mycket mer punktliga. Detta kan jag till viss del stå ut med. Det man inte sa eller lyfte fram i inslaget var att "inställda tåg" inte alla finns med i statistiken.

Man kan ju dryfta sig till att tro att det är logiskt. Ett tåg som inte har gått kan naturligt vi inte komma försent. Det har dock en stor påverkan för den enskilda resenären som hade tänkt att åka med ett tåg som blir inställt.  Det blir både väntan, ofta i kyla och frustration för att man kommer försent till sina arbeten eller möten. Man kan åtminstone tala om att dessa tåg inte gick i i tid. Det gick inte alls.

Katarina Elmsäter-Svärd uttryckte tydligt att det är viktigt att människor vet att tågen går och att de i princip kommer i tid för att man skall lite på att det går att åka kollektivt. Då får man nog fundera på om man inte behöver spegla verkligheten lite bättre genom att också redovisa hur många inställa tåg vi har.

onsdag 20 februari 2013

Innerstaden skall leva men alla måste bidra

En vacker senvinterdag som denna i mitten på februari går jag över vårt fina Kungsbacka torg. Det är en del liv och rörelse men det kunde vara mer. Jag skall besöka gymnasie- och vuxenförvaltningen. de har flyttat in i nya lokaler ovanför kompetenscentrum i Hemköpshuset. Samma våningsplan som vårt nystartade Beda-gymnasiet ligger. Kommunen växer och alla får inte plats i stadshuset. Vi i Folkpartiet har drivit linjen att vi behöver fler nya lokaler för våra verksamheter på olika platser, vi är ju en expansiv kommun. Det är en fördel om det finns närhet till varandra men avstånden är ju inte så stora i Kungsbacka. Man skulle kunna tänka sig att man sitter bra i gemensamma kluster t ex bestående av teknik, miljö och samhällsbyggnad. Ett annat kluster skulle kunna vara just utbildningsektorn från ung till vuxen. Vad jag vill säga med detta är att det är bra för vår stad att vi växer och utvecklar våra verksamheter. För innerstaden innebär det också att fler människor förutom de som bor eller reser till vår stad rör sig i området. Vi kan som kommun ta ett antal strategiska beslut som gynnar rörelse, handel och möten. Var vi väljer att hyra eller bygga våra kommunala lokaler har betydelse. Var vi lägger våra möten t ex frukostmöten på Facklan. Ur det perspektivet är inte "ett stort" höghus vid stadshuset att föredra. Utan att vi finns på många ställen i staden. Att vi rör oss mellan dessa platser skapar liv och rörelse.

Innerstaden skall leva med alla måste bidra. Kanske innebär det både ökande öppettider, bättre skyltning, attraktivare affärer. Kommunen ska också dra sitt strå till stacken.
Personligen tror jag det är dags att ta bort parkeringarna på torget för att gynna både fotgängare och cyklister det ger ett trevligare intryck men framförallt signalerar det en modernt stadsliv, med miljötänk. Det är Kungsbacka värd.

Räddningstjänsten nya krav. Ett hot mot Gothia cup?

Kommuner gör gemensam sak gentemot Räddningstjänsten utredare. Vi kunde idag läsa i Kungsbackaposten att Räddningstjänsten har föreslagit ett antal nya åtgärder som skulle innebära stora investeringar i Kunsgbacka kommun. Bara för Kunsgbackas del kan det innebära 20 miljoner. Vi är dock inte ensamma som kommun att ha fått ta del av de nya krav som Räddningstjänsten ställer på våra skollokaler. Vi har förhållandevis nya skolor i Kungsbacka för många av de andra kommunerna innebär de nya kraven ännu större investeringsbelopp.

Vi som kommuner bör nu föra upp denna fråga till ägarrådet för Räddningstjänsten för att få till stånd en bra dialog så att man kan tillgodose de ökade säkerhetskrav men till en rimlig kostnad. Vi borde kunna ha en gemesam syn för att kunna lösa denna fråga.

Skall dock bli lite roligt att se vilken stol Per Ödman kommer att sitta på i denna fråga? Är han företrädare för Kungsbacka eller blir det som Räddningstjänsten vice ordförande?

Vi vet av tidigare diskussion med Gothia Cup att de är angelägna att hålla nera prislappen för övernattningar. Ambitionen är att så många ungdomar som möjligt till en rimlig kostnad skall kunna delta i Gothia cup. Med räddningstjänsten nya krav kommer hyran på sikt bli betydligt högre.

tisdag 19 februari 2013

Framtidens resande är tåg

Nu är Västra Götaland nästan klar med sin Tågstrategi som sträcker sig fram till 2035. Det ser bra ut för Kungsbacka och Göteborgsområdet. Fyra spår mellan Kungsbacka och Göteborg, det innebär att vi får trafik som går var 7,5 minut. Vi kommer också att få anslutning via Mölndals station till Landvetter flygplats och vidare mot Borås.





Nu hoppas vi bara att även Hallandstrafiken tycker att detta är bra med tanke på att vi är många som reser med tåg och kollektivtrafik i Kungsbacka.

måndag 11 februari 2013

Vi är allt mer positiva till invandring

Ibland kan man tycka att politik är lite tröstlöst. Det tar lång tid att påverka och ibland känns det som om opinionsvindarna trots ökade kunskaper går åt fel håll. Jag blev därför glad när jag lyssnade på rapport igår kväll. Sifo kom då med en ny undersökning om hur vi i Sverige ställer oss till invandring. Undersökningen som Sifo har gjort visar att vi är mycket mer positiva till invandring än tidigare mätningar. Tidigare var 55% positiva nu är 63 % positiva (eller motvänt 37 % är tveksamma). Av gruppen positiva på 63% tycker man att vi tar ungefär så många som vi gör idag eller så kan man också tänka sig en större invandring

Man skulle kunna tro med SD:s opinionssiffror att människor i vårt land skulle vara allt mer tveksamma till invandring men siffrorna tyder snarare på att vi har fått en ökad polarisering mellan grupper. De som vill att vi skall ha ett öppet land och ta emot människor som flyr blir allt fler. Men det finns också en tydligt stor grupp som inte vill att vi skall öppna vårt land. Då kan man undra över moderaterna och Tobias Billströms utspel under veckan. Vilket ansvar tar egentligen Moderaterna för att driva frågan framåt, då de vet att för att öka tillväxten behöver vi fler människor till Sverige. Det känns med som de simmar i grumligt vatten och fiskar kortsiktiga röster istället för att bilda opinion för att utveckla Sverige.

torsdag 7 februari 2013

I rätt riktning för ungdomarna på arbetsmarknaden i Kungsbacka

Det går åt rätt håll. Under veckan har vi fått rapport att äntligen viker våra siffror för utbetalning av försörjningsstöd. Framförallt har antalet ungdomar som uppbär försörjningstöd minskat. Vi har från Folkpartiets sida varit mycket tydliga på att det är arbetslinjen som gäller för våra ungdomar. Alla i Kungsbacka skall erbjudas möjlighet till praktik, ungdomsjobb eller studier. Det ger nu resultat. Det som dock kvarstår och verkar vara det samma för alla kommuner är att ett antal personer som har försörjningstöd är beroende av det under allt längre tid.

Ungefär samtidigt med denna information om försörjningsstöd fick vi också aktuell statistik för arbetslösheten i Kungsbacka. Siffrorna är fortfarande höga för ungdomarna men vi ligger lägre än riksgenomsnitt och lägst i Halland. Vi har nu siffror på öppet arbetslösa 18-24 år på 6,1% och i arbetsmarknadsåtgärder på 6,1% totalt 12,3%. De som är öppet arbetslösa ungdomar i Kungsbacka är just nu 239 stycken en ett antal av dessa läser på högskola eller annan utbildning men vill ha jobb.

Vi går också mot trenden i gentemot övriga landet genom att vi har fler tillgängliga inrapporterade arbetstillfällen på arbetsförmedlingen nu. Det har ökat med ca 200 st sedan förra året samma period. Antaltet möjliga jobb ligger på ca 3300 stycken.

Jag konstaterar därför igen att vi i Kungsbacka är lyckligt lottade och att vi har ett gott utgångsläge som kommun. Men det innebär att det har betydelse vad vi gör i politiken men också att vi inte får eller skall släppa taget om att jobba med insatser för att minska ett utanförskap.

måndag 4 februari 2013

Åsa station blir verklighet och i tid

Det är inte så många gånger i livet som man som Politiker kommer att vara med och få utveckla en ny station. Ofta tar besluten mycket lång tid. Vi brukar prata om att gå från ax till limpa i politiken och då pratar vi ofta om tio års tid innan saker blir verklighet. Tänk bara hur länge har vi inte hållit på med planering av en ny Onsalaväg.

Från det att jag tillträdde som Folkpartipolitiker i Kungsbacka har vi nu drivit fram tagit beslut om en ny station i Åsa. Jag lovade för något år sedan att invigningen sker i december 2013, då tyckte många att jag var kaxig och stack ut hakan. Allt talar nu för att tidplanen håller.

Dessutom har vi nu fått besked om att Öresundstågen kommer att bli fler under 2014 så antalet turer att resa till och från på Åsa-station kommer att fördubblas.

Allt går som på räls kan man man säga om Åsa station.


Så här fin kommer stationen att bli, nu är det spikat.

En station för dagens och morgondagens pendlare. Åsa kan växa. Stationen är modern och har hög tillgänglighet med hissar. Cyklarna har prioritet före bilarna på parkeringen.