måndag 25 februari 2013

Inställt eller i tid

Man kan göra mycket med statistik. På nyheterna igår rullade ett inslag om att nu går våra tåg mycket mer i tid. Ja det är rätt fler tåg går i rätt tid men man har också ändrat sin redovisning när det gäller förseningar. Förr räknades ett tåg som försenat om det var 5 minuter sent. Nu räknas alla tåg inom intervallet 0-15 minuter som de kommer i rätt tid och de som har varit försenade mer än 15 minuter räknas som för sent ankomna. Det gör att vi får beskedet att man numera är mycket mer punktliga. Detta kan jag till viss del stå ut med. Det man inte sa eller lyfte fram i inslaget var att "inställda tåg" inte alla finns med i statistiken.

Man kan ju dryfta sig till att tro att det är logiskt. Ett tåg som inte har gått kan naturligt vi inte komma försent. Det har dock en stor påverkan för den enskilda resenären som hade tänkt att åka med ett tåg som blir inställt.  Det blir både väntan, ofta i kyla och frustration för att man kommer försent till sina arbeten eller möten. Man kan åtminstone tala om att dessa tåg inte gick i i tid. Det gick inte alls.

Katarina Elmsäter-Svärd uttryckte tydligt att det är viktigt att människor vet att tågen går och att de i princip kommer i tid för att man skall lite på att det går att åka kollektivt. Då får man nog fundera på om man inte behöver spegla verkligheten lite bättre genom att också redovisa hur många inställa tåg vi har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar