onsdag 20 februari 2013

Innerstaden skall leva men alla måste bidra

En vacker senvinterdag som denna i mitten på februari går jag över vårt fina Kungsbacka torg. Det är en del liv och rörelse men det kunde vara mer. Jag skall besöka gymnasie- och vuxenförvaltningen. de har flyttat in i nya lokaler ovanför kompetenscentrum i Hemköpshuset. Samma våningsplan som vårt nystartade Beda-gymnasiet ligger. Kommunen växer och alla får inte plats i stadshuset. Vi i Folkpartiet har drivit linjen att vi behöver fler nya lokaler för våra verksamheter på olika platser, vi är ju en expansiv kommun. Det är en fördel om det finns närhet till varandra men avstånden är ju inte så stora i Kungsbacka. Man skulle kunna tänka sig att man sitter bra i gemensamma kluster t ex bestående av teknik, miljö och samhällsbyggnad. Ett annat kluster skulle kunna vara just utbildningsektorn från ung till vuxen. Vad jag vill säga med detta är att det är bra för vår stad att vi växer och utvecklar våra verksamheter. För innerstaden innebär det också att fler människor förutom de som bor eller reser till vår stad rör sig i området. Vi kan som kommun ta ett antal strategiska beslut som gynnar rörelse, handel och möten. Var vi väljer att hyra eller bygga våra kommunala lokaler har betydelse. Var vi lägger våra möten t ex frukostmöten på Facklan. Ur det perspektivet är inte "ett stort" höghus vid stadshuset att föredra. Utan att vi finns på många ställen i staden. Att vi rör oss mellan dessa platser skapar liv och rörelse.

Innerstaden skall leva med alla måste bidra. Kanske innebär det både ökande öppettider, bättre skyltning, attraktivare affärer. Kommunen ska också dra sitt strå till stacken.
Personligen tror jag det är dags att ta bort parkeringarna på torget för att gynna både fotgängare och cyklister det ger ett trevligare intryck men framförallt signalerar det en modernt stadsliv, med miljötänk. Det är Kungsbacka värd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar