torsdag 7 februari 2013

I rätt riktning för ungdomarna på arbetsmarknaden i Kungsbacka

Det går åt rätt håll. Under veckan har vi fått rapport att äntligen viker våra siffror för utbetalning av försörjningsstöd. Framförallt har antalet ungdomar som uppbär försörjningstöd minskat. Vi har från Folkpartiets sida varit mycket tydliga på att det är arbetslinjen som gäller för våra ungdomar. Alla i Kungsbacka skall erbjudas möjlighet till praktik, ungdomsjobb eller studier. Det ger nu resultat. Det som dock kvarstår och verkar vara det samma för alla kommuner är att ett antal personer som har försörjningstöd är beroende av det under allt längre tid.

Ungefär samtidigt med denna information om försörjningsstöd fick vi också aktuell statistik för arbetslösheten i Kungsbacka. Siffrorna är fortfarande höga för ungdomarna men vi ligger lägre än riksgenomsnitt och lägst i Halland. Vi har nu siffror på öppet arbetslösa 18-24 år på 6,1% och i arbetsmarknadsåtgärder på 6,1% totalt 12,3%. De som är öppet arbetslösa ungdomar i Kungsbacka är just nu 239 stycken en ett antal av dessa läser på högskola eller annan utbildning men vill ha jobb.

Vi går också mot trenden i gentemot övriga landet genom att vi har fler tillgängliga inrapporterade arbetstillfällen på arbetsförmedlingen nu. Det har ökat med ca 200 st sedan förra året samma period. Antaltet möjliga jobb ligger på ca 3300 stycken.

Jag konstaterar därför igen att vi i Kungsbacka är lyckligt lottade och att vi har ett gott utgångsläge som kommun. Men det innebär att det har betydelse vad vi gör i politiken men också att vi inte får eller skall släppa taget om att jobba med insatser för att minska ett utanförskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar