torsdag 13 juni 2013

Dagens och framtidens arbetsmarknad

Idag var det ett innehållsrikt seminarium på frukostmötet på Facklan. Jesper Andersson pratade på temat  "Den nya generationens arbetsgivare & arbetstagare".

Han är en företagare som idag har 620 anställda och jobbar mycket med matchning och rätt kompetens inom teknikbranscherna. Känns skönt att även han bekräftar mycket att det vi vet och som Folkpartiet driver inom utbildningsområdet. Det gav också lite inspiration till att vi ytterligare kan göra mer inom våra skolor för att öppna upp mot företagare och företagande. Fler praktikperioder, fler studiebesök, börja att inspirera mellanstadiet för teknik och innovationer. Kungsbacka bör söka fler yrkeshögskoleutbildningar och vi bör då också koppla dessa till någon högskola eller universitet.
En annan fundering som kom upp var hur ger vi mer läxläsningsstöd och då framförallt i matematik och naturkunskap. Ett bra sätt att lösa detta är att erbjuda duktiga gymnasieelever och universitetsstuderande möjlighet att tjäna lite extra med att ge läxläsning. De är också ibland mycket bättre än vi vuxna på att inspirera till varför matte eller naturvetenskapliga ämnen är roliga. De kan ofta exemplifiera hur de själva har knäckt en del av dessa inlärningskoder.

Jag kan bara konstatera att vi fortsatt har mycket kvar att göra men det finns ändå en optimism om att en bra utbildning och goda sociala förmågor leder till jobb. Vi är idag generellt duktiga på problemlösning och engelska men vi har lite kvar att arbeta på när det gäller våra matematikkunskaper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar