lördag 15 juni 2013

Vattenplanen uppe till diskussion

I fredags höll Göteborgsregionens kommunalförbund sitt första remisseminarium om den nya Vattenplanen. Dricksvatten är en livsnödvändighet för oss alla. Men tillgången till vatten ser väldigt olika ut för oss. I Sverige kan man lugnt säga att vi har ett överflöd av vatten och god kvalitet på vårt dricksvatten. I Världen i stort har många en mycket begränsad tillgång dricksvatten.

Glada föredragshållare efter väl genomfört seminarium
I Västsverige är också vattentillgången ojämnt fördelad. De som är kustkommuner har en mer begränsad dricksvattentillgång framförallt har man få egna vattenresurser. Men ser vi på totalen så har vi gemensamt god tillgång. Det man också beskriver i rapporten är hur beroende vi är av varandra och vill vi fortsätta att växa så är vi än mer beroende av varandra för att försäkra oss om inte bara en hög vattenkvalitet utan också en god tillgång till vatten.

För Kungsbackas del har vi god tillgång till vatten, både Kungsbackaån och Rolfsån har bra flöden. Men framförallt Lygnern och Fjärås Bräcka är vår stora tillgång. Vi har bra reservsystem och är påkopplade till Mölndals olika vattensystem. Vi har investerat en hel del de sista åren både i förnyelse av ledningar och just påkopplingar till Mölndal. Våra framtidsfrågor är som i många andra kommuner, har vi gjort ett tillräckligt bra underhåll av våra vattenledningar? Hur klarar vi framtida rekryteringar av kvalificerad personal som är en bristvara i hela landet? I några av våra kommundelar framförallt kuststräckan har även vi begränsningar till vatten.

Det finns nog ingen så strategisk fråga som frågan om tillgång till vattnet. Låt oss vara rädda om denna resurs och arbete med denna fråga över kommungränserna. Vatten känner inte till hur vi har dragit dessa gränser och det borde leda till ett ökat gränsöverskridande samarbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar