tisdag 7 maj 2013

Första utskottsmötet i Bryssel

Nu är det dags för det första utskottsmötet med COTER-utskottet i Bryssel. Vi ska lämna synpunkter på en mängd frågor. Europas satsning på Järnväg, det fjärde järnvägspaketet. Hur vi ska underlätta för transporter både av människor och gods på järnvägen. Att ställa krav på att fler länder och tågsträckor ska konkurrent-utsättas så att fler resenärer får en rimlig prislapp. EU ställer också krav på ett enklare enhetligt biljettsystem och mellan kommuner, regioner och länder för att underlätta för fler att åka tåg. Detta gäller då också för t ex våra pendeltåg som idag ofta betalas via en kollektivtrafiktaxa medan tåg inte omfattas av denna taxa. Vore jättebra om detta förslag kan innebära att även Sverige tar sig an att underlätta och förenkla taxan inom landet. Vi vill ju att fler ska resa både med kollektivtrafik och tåg oavsett om man passerar en kommungräns eller en landgräns.

Det andra riktigt viktiga området är hur vi stimulerar miljövänlig energi för transporter. Behovet är stort för att vi tar ansvar för att det byggs en infrastruktur för t ex elladdare för bilar eller bussar. hur vi ökar antalet ställen där man man tanka miljövänlig och energisnål, gas eller etanol. Det behövs fler företag som levererar olika tjänster inom detta område men företagen behöver också en standard som är mycket mer enhetlig än vad den är idag.

Det är både stora och viktiga frågor som lyfts på EU nivå och bl a inom Regionkommittén. Inom både dessa områden är det stora skillnader och olika förutsättningar i Regionerna och mellan stad och landsbygd. Men där man vill försöka att stimulera en utveckling fast det kan var väldigt stora skillnader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar