tisdag 14 september 2010

Yes Kungsbacka är fantastiskt

I Kungsbacka finns det framtidstro. Igår på matchen mellan Aranäs och Drott var det en fantastisk stämning. Att sitta där på läktaren och se så mycket vilja och kamp i första matchen i elitserien var otroligt roligt. Stort grattis till Aranäs. Skall bli roligt att gå och se en del matcher under säsongen.

Kungsbacka ligger fortfarande i topp i undersökningen för bästa skolor i landet. Det lägger grunden till en bra utveckling för våra ungdomar men ger också en bra självkänsla till alla de som jobbar i vår skolor.

När jag nu har varit runt och pratat med folk i valrörelsen är det just det som slår mig. Väldigt många människor har en positiv syn på kommunen. Man kan ha enskilda synpunkter på saker som behöver utvecklas men på det hela taget både trivs man i kommunen´och tycker kommunen levererat bra service.

måndag 6 september 2010

Nu har jag passerat mer än 500 dörrar

Under helgen passerade jag förbi 500 dörrknackarstrecket. Många trevliga samtal. Det blir fler och fler som redan har röstat. Undrar om vi i framtiden inte kommer att ha den vanliga valdagen som flest röstar på utan att fler och fler kommer att rösta i förtid. Skall bli spännande och se hur lång tid det tar att förändra en gammal tradition. Jag och Ann Molander la en motion till Folkpartiets landsmöte förra året om att tillåta röstning via nätet. Vi tycker att det är en form som man borde kunna utveckla bara man klarar av att säkra rösthemligheten. Var och en skall få lägga sin röst fritt. Men jag kan mycket väl tänka mig ett elektroniskt röstförfarande, där man går till en röstkiosk, identifierar sig och får röst.

tisdag 31 augusti 2010

Sulorna kommer att vara nednötta - men vad gör man inte för ett positivt leende i dörren

I början av sommaren var jag ute och knackade dörr för första gången. Sedan dess har det blivit ett antal tillfällen för dörrknackning. Det är trevligt. Just nu är jag uppe i att ha besökt 310 hushåll. Alla är inte hemma men många är det om man väljer rätt tillfälle. Senaste helgen passade jag på att dela ut Folkpartiets tidning NU i det var ett bra material att ha med sig. Det blir många trevliga samtal och frågor under en rundvandring på några timmar. SÅ det är inte ett effektivt sätt om man vill få ut mycket material i brevlådorna men jag tror att just mötet mellan människor och att de som man möter tycker att det är trevligt att träffa sin lokala politiker. Det är nog ofta så att vi blir alldeles för anonyma i vardagen. Ingen fråga eller fundering är för liten för att ställas, kommunalpolitiken handlar ju just om människors vardagsbekymmer. Nu kommer det att bli ett antal till tillfällen för dörrknackning fram till valdagen, både kvällar och helger, men min slutsats är att formen får helt godkänt och kommer att fungera lika bra i mellanvalsperioder.

lördag 28 augusti 2010

Valstugans vara eller icke vara


Nu har valrörelsen varit igång några veckor. Under den tiden har valstugorna på torget varit uppe i sedan 14/8. Vi är många som har varit där och bemannat stugorna för att kunna svara på frågor eller dela ut material. det kommer några enstaka för att ställa frågor men i huvudsak är det elever eller lärare som hämtar material inför skolarbetet. Det kan ju hända att trycket och besöken ökar de tre sista veckorna men jag är inte säker på det. Det känns som den mesta av tiden som vi står i valstugorna går åt att prata i Partiet eller med andra partiföreträdare. Är det så att denna form att valaktivitet har spelat ut sin roll? Om vi lägger ihop all den tid som folk står i valstugorna slå blir det en stort antal timmar. Vi skulle säkert kunna ha en rullande valstuga och hinna besöka alla skolor, alla kommunala verksamheter och del av våra företag med samma tidsinsats. Det kanske skulle vara bättre andvänd tid och vi skulle nå ut till många fler. Bara en liten reflektion så här i starten av valrörelsen.

onsdag 25 augusti 2010

Stillsamt möte som gav mersmak

Ikväll har vi haft det berömda mötet om boendet för ensamkommande flyktingbarn. Ett välbesökt möte med bra frågor om vilka barn som kommer och vad man kan göra för att barnen skall få ett gott mottagande i kommunen. Jag trodde nog att några av motståndarna till boendet skulle dyka upp men de gav sig i så fall inte till känna i publiken. Det som var extra roligt var att så många var positiva och flera av frågorna kom att kretsa kring hur vi som vanliga medborgare kan hjälpa till. Beskedet var att dessa barn står ofta helt utan ett vanligt kontaktnät som vi andra redan har etablerat Därför är det viktigt att föreningsliv och enskilda bidrar genom att bli kontaktfamiljer, faddrar, bjuder in till olika aktiviteter eller tänker på att säga hej när man möts på gatan.

Vi fick också frågor om varför ett så stort pådrag för en så marginell fråga som 7 ensamkommande barn. Ja frågan är helt relevant att ställa. Mitt svar är att kan vi bidra med ökad kunskap och förståelse så blir också Kungsbackas flyktingmottagande bättre. Vi alla är en del av samhället och det är bra med kunskap som fler kan sprida vidare, i samtal med grannen, på jobbet eller på en middagsbjudning.

Ett annat viktigt tema var att barn är barn, ungdomar är ungdomar och oavsett vad de gör eller hur de har kommit hit så skall vi behandla dem med samma respekt som om de vore våra egna.

Nu är detta mötet avklarat och vi kan gå vidare och planera för ett bra mottagande. Jag gör det ännu mer stärkt efter detta möte där så många visade på att Kungsbacka inte vill uppfattas som främlingsfientligt och att vi har många medborgare med hög kompetens som aktivt kommer att jobba med frågan.

Möte om de ensamkommande flyktingbarnen

Så är det snart dags för mötet med invånare i Kungsbacka om placeringen av våra ensamkommande flyktingbarn. Den sista veckan har det varit ovanligt tyst i denna fråga. Kan bero på att valet börjar närma sig och att andra frågor kommit i fokus. Pratade imorse med Staffan Hallström och ingen av oss har en känsla för om det kommer att bli ett stormigt möte med mycket folk eller om det blir en städad tillställning med några få intresserade personer. Vi får se. Frågan är dock viktig framförallt för de barn och ungdomar som kommer till Kungsbacka. Jag hoppas att vi kan vända ett rätt bistert klimat till något positivt. Att frågan inte görs större än vad den är. Nu går vi in i valrörelsen och det borde vara en självklarhet att en kommun som Kungsbacka tar sitt ansvar och välkomnar dessa barn. Senare ikväll kommer jag att ge mina reflektioner över mötet...

skolans dag att skugga en lärare

Det är alltid lika roligt och inspirerande att komma ut och se hur våra verksamheter fungerar. Igår fick jag chansen att skugga Maria Runddahl som är gymnasielärare på Aranäs i svenska och engelska. Vi har bra skolor i Kungsbacka och miljön på en av våra nya gymnasieskolor är fantastisk. Tänk om man hade fått gå i sådan skola. Roligt var också att se hur naturligt man använder sig av den IT på skolan. Det uppskattas av både elever och lärare och förenklar skolarbetet. Provade också att äta maten som var helt okej(fiskburgare eller vegetarisk var dagens alternativ). Det blev fiskburgare. Tack Maria för att jag fick skugga just dig. Du gör ett bra jobb och har ett stort engagemang i dina elever. Läs mer om besöket på GP
Det ända som var riktigt svårt med att skugga en lärare var att inte själv få prata. Men det är väl lite av en yrkesskada som politiker.

fredag 20 augusti 2010

Kvalitén i barnomsorgen är det viktigaste

Förskolans kvalité är avgörande. Folkpartiet vill ha en väl utbyggd förskola. Vi ser gärna alternativ inom barnomsorgen, kommunal förskola, kooperativ eller dagbarnvårdare. Alternativen är viktigt därför att alla barn är inte lika utan har olika behov, en del behöver en lugn miljö andra en alternativ pedagogik. Idag i en artikel i Norra Halland kan man tro att jag vill ha fler barn i barngrupperna. Jag tycker att det skall vara flexibelt. Hur många barn man har i grupperna skall styras av vilka barn som går i förskolan. Är det många barn som är i lägre åldrar eller flera barn som har särskilda behov behöver gruppen vara liten medan i en grupp där barnen är som barn är som mest kan det vara något fler barn i gruppen. Ett riktvärde kan vara bra att ha och då tror jag att 17 barn är ett sådant riktvärde.

Det jag däremot är missnöjd med i Kungsbacka är att Förskolan har en hög kostnad om vi jämför oss med andra kommuner. Ändå har vi inte lyckats komma ned i antal barn i grupperna. Det betyder att vi lägger en hel del miljoner inom förskolan men som inte märks ute i barngrupperna. Det kan vara lokalkostnader, förskolechefer eller administration. Det kan inte vara rimligt att förskolan ligger 20 % över snittet i landet medan skolan ligger 10% under. Vi behöver få svar på varför det ser ut på detta sätt och se till att fördelningen blir bättre,

Intervju Norra Halland

Under veckan blev jag intervjad av Tidningen Norra Halland som också passade på att göra ett kort inslag på YouTube


onsdag 18 augusti 2010

Bra gjort Piratpartiet

Ibland behöver man fånga frågan i luften. Det gjorde Piratpartiet med bravur när de erbjöd sina servrar för lagring till Wikileaks. Det stärker goda publicistiska värderingar och yttrandefriheten, skulle varit ännu roliga om mitt eget parti Folkpartiet hade erbjudit denna tjänst.

tisdag 17 augusti 2010

LO:s stöd till den rödgröna röran

Intressant att notera att Miljöpartiet, Vänstern och Socialdemokraterna går ihop och gör TV-reklam. Tidigare har flera av dessa partier varit emot TV-reklam. Men sossarna är tydligen rätt desperata, när de är beredda att subventionera sina kamrater. Undrar dock om det var det som LO hade tänkt när de per år skänker miljontals kronor till det socialdemokratiska partiet. Av TV-reklamen står S för 80% av kostnaden. Undrar om Wanja Lundby-Wedin hade tänkt sig att sponsra Vänsterpartiet på detta sätt.

Det märks att valrörelsen börjar komma igång

Nu är valstugorna uppe och i slutet på veckan kommer alla valaffischerna upp. Det jag kan konstatera är att just nu verkar valrörelsen vara av alldeles som vanligt. Det ena partiet efter det andra har nu börjat överbjuda varandra i olika vallöften. Pensionärerna verkar vara vinnare i denna vallöfteskarusell. Det gäller både skatteavdraget för pensioner och olika varianter av RUT-avdrag som just gynnar målgruppen äldre pensionärer.

torsdag 8 juli 2010

Jag blir både glad och ledsen

Nu har det börjat rulla in synpunkter. Sen vi gick ut med information för mer än en vecka sedan i media om att vi nu äntligen har hittat ett bra boende för våra ensamkommande flyktingbarn i centrala Kungsbacka. Först kom det en del samtal som handlade om att man ville bli god man för flyktingbarnen och några som frågade om hur man kunde söka jobb på boendet. I slutet på förra veckan fick jag några mycket tråkiga samtal från boenden på Gamla Göteborgsvägen på andra sidan av sjukhusområdet.

Det var både upprörda och arga och hotfulla personer som hörde av sig. argument som att bostadpriset sjunker i mitt område. Man ville att jag personligen skulle garantera att deras döttrar inte blir våldtagna av de ungdomar vi skall ta emot. Att kriminalitet i området skulle öka. Sedan uttrycker man sig ungefär så här "vi skall ta emot dessa barn men de får inte bo just i vårt område".

Jag kan förstå att det finns oro och många frågor. Men jag kan inte förstå att man i några fall är nästan hatisk mot dessa ungdomar eller vänder angreppen mot mig skälv eller Staffan Hallström som är ansvarig förvaltningschef. Det är inte acceptabelt.

Men tack och lov finns det också de som har hört av sig som bor i Östra villastaden som är positiva till att vi tar emot dessa barn/ungdomar och tycker att placeringen av boendet är helt okej. Det är roligt. De är just nu lika många som de som är emot. Flera har också hört av sig för att de vill ha mer information.

Vi tar nu fram ett informationmaterial och vi kommer att arrangera ett möte efter semestertiden är slut. Som folkpartist och som ansvarig för flyktingområdet i kommunen är jag övertygad att kommunen gör rätt som nu ser till att ordna ett bra boende för de ensamkommande flyktingbarnen. Vi kan inte längre hålla på att placera dessa barn i andra kommuner.

måndag 28 juni 2010

Boendet för de våra flyktingbarn klart

Vi har nu fått positivt besked om att kommunen får hyra den gamla läkarbostaden som ligger intill Kungsbacka sjukhus som bostad till våra ensamkommande flyktingbarn. det är på tiden att frågan löses och jag är glad att det blir inne i Kungsbacka stad. Det är en fördel om flyktingungdomarna bor i närheten av skola, antingen det är grundskola eller gymnasieskolan. De får också närhet till kollektivtrafik och fritidsaktiviteter.

Det känns skönt att frågan nu får en riktigt bra lösning och att vi kan komma igång med rekrytering av personal och iordningställande av lokalen så att vi kan ta emot de första ungdomarna i månadsskiftet oktober/november.

torsdag 24 juni 2010

Tre minuter gör skillnad

Äntligen ett vettigt besked från trafikverket. Idag på ägarrådet för Hallandstrafiken har vi fått besked att man har hittat några minuter som gör det möjligt att stanna i Åsa. Det är den första viktiga pusselbiten för att vi skall kunna komma igång med ÅSA station. Men det kommer att krävas mycket arbete och högt tempo för att frågan skall lösas. Det är ännu osäkert om trafikverket kommer att ha pengar inom rimlig tid. Här kan man nog säga att frågan är så viktig för oss i Kungsbacka att vi borde vara bredda att förskottera pengar om det skulle krävas.

Den andra frågan som minst är lika viktigt är att vi tills stationen är färdig behöver en snabb-buss som skall gå mellan Varberg, Väröbacka, Frillesås, Åsa och Kungbacka till Göteborg. Men en sådan busslinje krävs det också att frågan om biljettsystem som fungerar mellan västtrafik och Hallandstrafiken.

Det känns nu skönt att kunna fira midsommar med några mer positiva besked.

torsdag 17 juni 2010

Återvingscentralen i Väster dras ännu en gång i långbänk

Idag har nämnden för teknik tagit ytterligare ett icke beslut. Trots att alla är överens om att det behövs ytterligare en återvinningcentral i Kungsbacka kommun. Vi i Folkpartiet har sedan länge önskat att återvinningcentralen skall ligga öster om Bolsheden vid väg 158. Det gör vi för att den har den minsta påverkan för de människorna som bor i området (få fastigheter berörs). Vi tycker också att det är den bästa placeringen ur kommunikationssynpunkt. Den är lätt att nå och kommer att kunna betjäna både Mölndal, Gbg och Kungsbacka. Vi har redan idag en mängd människor som kör från Billdal, Kullavik och Särö till Klovsten. Alltså är Bolsheden en bra placering utifrån ett bredare miljöperspektiv, den kommer att minska körsträckorna.

Monica Neptun som har drivit frågan från Fp:s sida ville att man skulle ta beslut idag men Moderaterna verkar lida av både intern splittring i frågan och beslutskramp. Därför föreslog man idag att man skulle återremittera ärenden och gömma frågan under valet. Vi har sett det förr att man har svårt att fatta beslut.

Att vänta med frågan betyder att tusentals personer kör onödigt långa sträckor för att göra en god samhällsinsats genom att lämna sitt skräp i Klovsten. Det är nu dags av kommuninnvånarna får en återvinningscentral och den service som är rimlig även i Nordväst.

söndag 25 april 2010

Dörrknackning

Idag Söndag kommer jag att starta min dörrknackningskampanj. Fr o m nu kommer jag i första på helgerna att knacka dörr för att lämna aktuellt material från Folkpartiet. Jag kommer att starta i mitt närområde i Örsviken och Kullavik. Minst 1000 hushåll skall jag besöka. Jag kommer att rapportera här på Bloggen om hur det går. Både hur många hushåll som jag besöker, men också om frågor som tas upp eller om jag får starka reaktioner om att detta inte är traditionell svensk valkampanjande.

Jag hoppas också att de som jag besöker tar chansen att framföra sina åsikter om vad som kan förbättras i Kungsbacka.

Mattias Sundin i Norrköping har startat lite tidare än mig med att knacka dörr. Du kan läsa mer på hans Blogg eller kika på hans roliga film på You Tube om hur det är att knacka dörr.

Lite reflektioner från första dörrknackningsomgången. Ekekullsområdet var det som blev mitt första område. 59 hushåll klarades av. De allra flesta var positiva. Här är några kommentarer: Frågor som ställdes var kring reningsverket i Kullavik och Va-anslutningen som pågår i området. Någon var intresserad av fotbollsplanerna i Kullavik, när iordningställs de? Några tyckte det var roligt att se en lokalpolitiker ute i fotarbete. Några enstaka ville inte ha material. På det hela taget kan jag konstatera att det tar tid att knacka dörr men det är både trevligt och en hel del givande samtal. Man får motion också.

lördag 24 april 2010

Kungsbackaloppet avklarat




Nu var det gjort. Jag lyckades ta mig runt den 6 kilometrarna springades. Det var målet. På en en helt ok tid för mig. Lite dryga 6 minuter per kilometer. Fick bra hjälp att några tjejer som sprang i samma tempo. Ola sprang naturligtvis lite fortare men han skall ju springa Göteborgsvarvet. Eva Borg passade bra som Startskjutare. My name is Eva Borg - Pang.

fredag 23 april 2010

Kungsbackaloppet

Då var det snart dags att springa Kungsbackaloppet. Imorgon går startskotten som skjuts av Eva Borg. Det blir första gången för mig att springa just Kungsbackaloppet. Tror att det kommer bli en lagom sträcka och hoppas att vädret blir fint. Har under våren hunnit med lite skidåkning och ett antal kilometer i löpspåret på hemmaplan. Det är bara att satsa för fullt och hoppas att jag kommer runt banan.

torsdag 22 april 2010

En bra budget för Kungsbacka

Då var en milstolpe lagd till ända. Under veckan la vi fram och beslutade om Alliansen budget för Kungsbacka 2011. Budgetarbetet har nu pågått under ca två månader tid och det har varit ett mycket lärorikt och roligt arbete för mig som nytt kommunalråd. Kungsbacka är fantastiskt.

Vi kan med glädje ge besked om att flera nya skolor kommer att byggas, t ex en ny skola i Särö, bukärrskolan och Björkris. Vi gör äntligen den stora satsningen på att Stortorget för sin välförtjänta upprustning.

Vi utlovar också att vi skall fortsätta att ha Sveriges bästa skola. Vi satsar pengar på förskolan till gymnasiet och barn med särskilda behov får en extra tilldelning. Vi tror att det är nödvändigt att fortsätta med kraftfulla arbetsmarknads åtgärder för ungdomar men vi vill också se till att försörjningstödet till ungdomarna minskar.

Maten hamnar i fokus. Vi lägger extra resurser för att matkvaliten skall öka både för eleverna i skolan men också till de äldre. Fortsatta satsningar på att bygga bra bostäder till våra äldre antingen i form av senior boenden eller trygghets boenden. Detta är bara ett litet axplock av vad vår budget innehåller.

Socialdemokraterna och Vänstern la som vanligt ett ofinansierat förslag. Det kan man bara göra så länge man inte behöver ta ansvar för kommunens och skattebetalarnas pengar.

fredag 16 april 2010

Fler ungdomar får jobb eller praktikplats

Jobbstart börjar ge resultat. Det känns nu som Kungsbacka sätter till alla klutar man kan för att skapa möjligheter för ungdomar att få jobb. De kommunala praktikplatser fortsätter att öka i antal. Kommunen har fått godkänt att skicka ungdomar ut som volontärer i Europa. Det är över 200 sökande till 20 jobbstartjobb inom kommunen. Idag på Kungsmässan gör ungdomarna reklam för sig själva för att få fler företagare att anställa.

Igår var vi politiker inbjudna från Svensk näringliv på ett Café Mingel tillsammans med näringslivet och ungdomarna. Tillsammans kan vi säkert komma på fler sätt att fler ungdomar kommer ut på arbetsmarknaden. Ulrica Furby beskrev tydligt att det inte är någon hög kostnad för att ta in en ungdom på praktik under ett halvår. Kostnad 65 000.

Fler ungdomar söker mentorer både från det vanliga arbetslivet men också för att starta företag. Vi har startat ett sådant mentorsprogram i Kungsbacka och vi hoppas att många anmäler sig. Jag tror också mycket på att vi i kommunen skall jobba för fler lärlingsjobb. Att kunna studera och praktisera parallellt tror jag är en framgångssaga. Lärlingsjobben innebär också att man går in på en lägre lön men för möjlighet att både praktisera och knyta kontakter på arbetsmarknaden.

måndag 22 mars 2010

Dags att ge unga fria busskort

En liberal politik för kollektivtrafik utgår från kollektivtrafikens möjligheter att öka rörligheten, förbättra miljön och öka trafiksäkerheten. Detta gäller inte minst för våra barn och ungdomar.

Vi vill att våra unga tidigt skall lära sig att åka kollektivt. Folkpartiets prioriterar denna fråga för att under mandatperioden kunna ge ungdomar fr o m årskurs 6 till och med 19 års ålder möjlighet att fritt utnyttja kollekivtrafiken.

Folkpartiet vill därför införa fria busskort för våra barn och ungdomar i Kungsbacka. Vi tycker att det är dags att både förbättra och förenkla för våra ungdomar att resa kollektivt.

Idag har vi ett orättvisst och krångligt system. Nuvarande system premierar de elever som väljer andra gymnasier än Kungsbackas. De gymnasieelever som väljer skola i Göteborg eller i regionen för ett regionbusskort (ett s k Göteborg plus plus kort). De elever som väljer Elof Lindälvs, Aranäs eller Ljud och Bildskolan får ett lokalt busskort inom Kungsbacka om de inte bor inom tätorten, för då får de inget busskort alls. Det innebär också att skolan vid varje tillfälle, vid studiebesök eller praktik utanför skolan, måste administrera och ersätta för ett antal resor.

Vi vill att fler skall åka kollektivt. Det skall vara naturligt för morgondagens vuxengeneration att åka kollektivt. Vi ser en långsiktig vinst för miljön när fler åker kollektivt. Vi vill att ungdomar på ett enkelt sätt skaffar sig nya resvanor. Vad är då bästa sättet att lära dem detta? Jo bland annat genom att alla våra gymnasieelever får tillgång till ett regionalt busskort. Det innebär också att de på ett helt annat sätt kan utnyttja en större del av regionens utbud av praktikplatser, kulturutbud och idrottsanläggningar.

För våra grundskoleelever vill vi införa ett busskort fr o m årskurs 6 inom kommunen. Ungdomarna har länge påtalat att många har långa gång- och cykelvägar till skolan. Vi tycker det är bra att våra barn både cyklar och går men under vissa perioder när det både är kallt och mörkt är det en fördel och en trygghet att kunna ta bussen. Även för grundskoleeleverna har vi ett sonsystem med olika avstånd för vem som skall kunna få busskort. Det uppstår alltid en diskussion vid terminsstarten om varför några får och andra inte får busskort. Ibland kan det skilja mellan grannbarnen om man får busskort eller inte. Men barnen går ju inte bara i skolan utan har ett antal fritidsaktiviteter som det ibland är omöjligt att ta sig till med cykel. Vi vill gärna att barnen deltar i ett antal aktiviteter och det är ofta avgifter på dessa aktiviteter. För en del är det för dyrt att delta på grund av kostnad för busskort, en del barn och ungdomar tvingas därför välja aktiviteter som ligger i närområdet och får därmed mindre valfrihet. Dessutom skulle det kanske minska föräldrarnas bilskjutsande av barn. För de mindre barnen som idag har busskort eller åker med skolbussarna skall denna funktion kvarstå.

I grannkommunen Göteborg är denna modell redan verklighet, just av enkelhet och rättviseskäl. Det löser också ett annat stort problem för de ungdomar som har föräldrar som separerat och bor på olika ställen och därför alltid vissa veckor åker kollektivt från annat geografiskt ställe för att kunna ta sig till skolan.

Det är också en återkommande fråga från ungdomarna att införa fria bussresor. Vi har nu haft "Barbro betalar" under ett antal år och detta är en av frågorna som alltid återkommer. Det är dags att vi lyssnar till vad ungdomarna ser som en av sina viktigaste frågor.

Blir det dyrt? Har vi råd? Det är inte gratis, ca 20 miljoner kostar korten, men det finns plussidor som uppstår på andra ställen i den kommunala ekonomin. Den långsiktiga vinsten är att våra barn lär sig att åka kollektivt. Detta har effekter på vår traikmiljö på sikt. När det gäller gymnasieeleverna kommer det att kosta en del (dyrare med regionkort) men å andra sidan, kan vi få fler elever att välja Kungsbackas gymanaieskolor så är det en lönsam affär. För grundskolan innebär det också en utgift. Men det vi lägger på administration att hantera busskort och hanteringen av kuponger vid studiebesök minskar utgiften radikalt.

De flesta elever går i skolor inom kommungränsen. När det gäller gymnasieeleverna är det idag 27% som väljer skolor inom Göteborgsregionen. En relativt liten elevskara har valt att gå på gymnasiet i andra Hallandska kommuner. Folkpartiet vill därför påtala att det är dags att Västtrafik och Hallandstrafikens taxor snarast samordnas. Folkpartiet arbetar för att ersätta det gamla zonsystemet. Betalning efter reslängd är ett rättvisekrav och mycket mer logiskt, likaså att taxesystemet skall vara enkelt att förstå.

söndag 14 mars 2010

Intill döden skiljer oss åt

Nu har det hänt igen. I Kungshamn tar sig några politiker friheten att skilja ett äldre gift par. De har bott ihop i 65 år, stöttat varandra i vått och torrt. Han har under de tre senaste åren vårdat sin fru i hemmet men orkar inte nu detta längre. Då tar kommunen beslutet att Maggi får en plats på äldreboendet men inte Torsten. Han anses inte tillräckligt bräcklig och gammal. Får vi lov att göra så? Är det mänskligt överhuvudtaget? Människor som vill bo ihop på äldreboende skall få det och det skall räcka med att en har ett vårdbehov. Sedan är det deras eget beslut som skall gälla. Vill de bo tillsammans eller skall bara en person flytta.

Jag kommer just från Folkpartiets kommunala rikskonferens som har varit i helgen och bland många frågor var detta en som diskuterades. Det är dags att lagstifta om rätten att få bo tillsammans även när man blir gammal. Det är pinsamt att det skall behövas lagstiftas för att inte alla kommuner tar detta för givet att man inte särar på människor som har levt ett helt liv tillsammans. Så länge jag kan påverka politiken i Kungsbacka så kommer jag att strida för deras rätt att bo tillsammans, tills döden skiljer oss åt.

Andra bloggare om parboendegarantin: Seved, Mikael, Lotta, Annika, Rasmus,

artikel GT


fredag 12 mars 2010

Guldkornen i vardagen

Veckan har varit full av det som vi politiker sysslar med nämligen budgetarbete inför 2011. Men ibland kommer det in en del solstrålar mellan molnen. Det var att få åka upp till Gårdsten och prata med Michael Pirosanto på Gårdstensbostäder. Han är en av vad man kan kalla eldsjälar för att ungdomar skall få jobb. Han har varit med och varit drivande för hela den utveckling som Gårdsten har gjort och är på väg att göra. Det är imponerade hur man har lyckats åstadkomma så mycket på relativ kort tid. Ombyggnation, från tomma lägenheter till uthyrda lägenheter, minskad skadegörelse, minskad brottslighet, utökad service, upprustning av grönytor och byggande av växthus, energisnåla lösningar. Ja listan kan göras nästan hur långt som helst. Det man har åstadkommit har man dessutom gjort tillsammans med de människor som bor i Gårdsten. Det har varit en förutsättning att de boende skall ha inflytande över allt som förändras det har gjorts på deras villkor .

Det som är allra roligast att höra honom beskriva är hur de också har jobbat med att arbetslösa ungdomar skall få möjlighet till utbildning och praktik. Och de kan verkligen visa att det har gett resultat. Det är två faktorer som han lyfter speciellt, den ena är att ställa krav i upphandling på alla entreprenörer att de skall ta emot ett antal ungdomar som är arbetslösa och behöver praktik. Man har tydligt med det som ett utvärderingskriterie i upphandlingen. Den andra faktorn är att inte köra totalentreprenader utan dela upp tex en ombyggnad i ett antal deluppdrag. Det har både lönat sig ekonomiskt och det har skapat fler praktiktillfällen och mölighet för mindre entreprenörer att delta. Den tredje faktorn som jag själv skulle vilja lägga till i det här exemplet är att det har funnits ett antal starka eldsjälar med ett stort samhällsengagemang. Man blir så glad av att komma ut och träffa människor som tror att det går att förändra.

fredag 5 mars 2010

RUT, RIT och ROT

Ja då kan man väl säga att det har börjat hetta till inför valrörelsen. Första frågan ut på banan verkar blir Rut-avdraget. I veckan kom dessutom Centern med förslag om ett Rit-avdrag. Avdrag för tjänster inom IT-sektorn. Kan vara ett utmärkt förslag framförallt för många pensionärer som skulle vilja ha lite extra stöd kring IT-tjänster. Vi har idag ett rätt stort tryck på att kommunerna skall anordna kurser eller tillåta pensionärerna att använda elevernas datorer i skolan på kvällstid. Jag tror därför att ett Rit-avdrag kan vara en bra grej.

Men till huvudfrågan varför är det okej för socialdemokraterna med rot-avdrag men inte rut-avdrag? För det första skapar det arbetstillfällen och omvandlar ett antal svarta jobb till vita.

Är städjobb mindre värda än andra jobb? Det är ingen slump att just socialdemokraterna kallar dessa jobb för pig-avdrag. Det är en grov nedvärdering av proffessionella männsikor arbetsinsatser i en viktig branch. Det ger många fler möjlighet till arbete.

Men frågan kvarstår: varför skall en manlig målare som målar husfasader få reduktioner och avdrag, medan en kvinnlig städerska som jobbar på insidan av huset inte ens få möjlighet till pensionspoäng och tillgång till sjukförsäkring? Jag förstår inte logiken

måndag 1 mars 2010

Är det roligt att bli gammal?

I helgen fick jag för min mammas räkning ta emot Karl Staaffs plaketten i Brons. Den fick hon för att hon under större delen av sitt vuxna liv har gjort goda insatser för Folkpartiet på kommunal nivå. När jag lämnade plaketten till henne senare under dagen blev hon oerhört glad. Hon kunde själv inte motta plaketten p g a att hon just nu är nyopererad.

Det är verkligen ödets ironi. Hon är en av dem som slitit med sjukvårdpolitik i så många år. Slagits för husläkarsystemet och att vården skall hålla en hög kvalitet. Så när hon själv blir gammal och kroppen inte riktigt hänger med är det svårt att få rätt vård och bli värdigt bemött. För att få rätt vård krävs att man frisk och orkar tala för sin sak. Just nu får min mamma den allra bästa vård man kan få av det högspecialiserade sjukhuset. Men vägen dit har varit alldeles för lång. Ingen som tar ett helhetsansvar för alla hennes krämpor. Ett ständigt remisskrivande till specialister där väntetiden är lång och där ingen bevakar hela hennes behov. Det var ju just det ett husläkarsystem skulle åstadkomma. Jag är i alla fall glad att hon fick Karl Staaffs plaketten den ger henne lite av den energi tillbaka som hon så väl behöver för att komma tillbaks efter sju sorger och åtta bedrövelser. Kan bara konstatera att det är inte roligt att bli gammal.

Vi som nu är aktiva politiker behöver fundera på hur den lilla och kanske ibland svaga människan skall bli tillgodosedd. När man blir gammal drabbas man ofta av flera sjukdomar och har därför ett mycket större behov av att någon tar en samlat ansvar. För mig och Folkpartiet är det natuligt att det är husläkaren som har det ansvaret.

fredag 19 februari 2010

Barnfullmäktige ett första försök

Igår hade Kungsbacka sitt första barnfullmäktige. Roligt var det och många bra frågor kom från barnen. Vi skulle behöva flera av inslagen i våra ordinarie kommunfullmäktigemöten. T ex att fifta med armarna när man instämmer i vad någon talare har sagt i talarstolen, eller varför inte införa att man måste stå på ett ben när man blir för långrandig i talarstolen. När vi prövar den här typen av aktiviteter tillsammans med barn är vi alltid mycket kreativa och gör saker mycket mer lustfyllda. Vi borde våga pröva nya former för att utveckla de vuxnas arenor inom politiken. Det kan kanske till och med göra delar av beslutfattande mer attraktivt och locka till sig fler medlemar till mötena.

När det gäller barn och ungdomars möjlighet att pröva och förstå politiskt beslutfattande tror jag att vi har mycket kvar att utveckla. Vi har varit duktiga på omröstningar på nätet och Barbro betalar. Men det kanske är dags nu att utvärdera dessa försök och gå vidare. Från Folkpartiets sida ser vi gärna ett fullskaligt ungdomsfullmäktige med full rösträtt. Det är viktigt att ungdomarna får en reellt inflytande och möjlighet till påverkan. Det gäller även i elevråden där vi måste låta ungdomarna också få tycka i viktiga frågor som lärarkompetens, undervisningsmaterial m m.


Artikel KungsbackaNytt

onsdag 10 februari 2010

KungsbackaNytt på webben

Roligt att någon av våra lokala tidningar i Kungsbacka finns på webben. Ser framemot att fler av våra tidningar vågar anta utmaningen att använda moderna publiceringsverktyg. Ännu gladare blev jag som Folkpartist och liberal att se artikeln om att det går så bra för vårt flyktingmottagande.

Det var helt rätt beslut man tog att vår kommun skall ta emot flyktingar för några år sedan. Vi valde då medvetet att ha en positiv inställning och att verkligen försöka arbeta med arbetslinjen. Redan nu visar det på goda resultat och vi kan ha stora förväntningar på att lyckas med att alla skall ha ett arbete och kunna försörja sig själva inom 2 år.

Artikel i KungsbackaNytt

Positivt bokslut för Kungsbacka

Nu har de preliminära siffrorna för Kungbacka kommun kommit. Det visar på positivt resultat med 87,1 mkr. Överskottet kommer från tre väsentliga delar. Dels ren försäljning, engångintäkter från Aranäs etapp 1-2 och försäljning av anläggningstillgångar motsvarande drygt 50 mkr. Dels att våra verksamheter har hållt igen sin verksamhet och sparat inför 2010. Dels p g a lägre arbetsgivaravgift. Regerings politik syns nu tydligt i den kommunala budgeten. Flera av våra verksamheter t ex Handikapp har många anställda under 26 år. Arbetsgivaravgiften har halverats för denna åldergrupp.



Inför framtiden bådar överskottet gott. Det innebär att vi går in med en bra balans i verksamheten 2010 och att de flesta verksamheterna inte behöver göra stora neddragningar under 2010 och 2011.

onsdag 3 februari 2010

Kungsbacka fick full pott av yrkesutbildningar

Nu har det blivit klart att alla de nya yrkesutbildningarna som Kungsbacka sökt, fick vi. Utbildningarna kommer att starta till hösten. Det är extra roligt så att vi kan möta lågkonjunkturen antingen med utbildningsinsatser eller med andra aktiviteter tex praktikplatser eller volontärsjobb. De utbildningar som vi nu kommer att kunna erbjuda är tandsköterska, system- och nätverkstekniker, redovisningsekonom med IT kompetens, Energianalytiker och slutligen CAD-konstruktör inom bygg. Utbildningarna har en bra bredd och är efterfrågade. Bra jobbat nu gäller det att vi har tempo i frågan och kan lösa lokalfrågan på ett smidigt sätt. Detta är ett bra besked till ungdomarna i Kungsbacka.

måndag 1 februari 2010

Praktikplatserna rullar in

Nu har vi fått det första rapporten om hur det går med att ta fram de kommunala praktikplatserna. Förra veckan hade vi fått fram 160 platser och 66 på ingång. Det är bra men inte tillräckligt. Vissa av våra förvaltningar har gjort ett fantastiskt arbete och prioriterat för att få fram platser så fort som möjligt. Andra har en hel del kvar att göra. Vi kommer nu att följa frågan kontinuerligt. Vi tror att vi fram på vårkanten kan ha kommit upp i 400 platser. Det pågår också arbete med att försöka för ideell sektor och vårt näringsliv att också ta fram praktikplatser. Det var därför välkommet att GR(Göteborgsregionsens Kommunalförbunde) tog beslut om 100 miljoner till 1500 praktikplatser dessa pengar skall också kunna gå till handledarutbildning och handledare.

måndag 25 januari 2010

Dennis invigd

Idag har vi varit på invigning av landets första sopbil som går på biogas och biodiesel. Kungsbacka kommun i samarbete med Renova satsar nu på det nyaste när det gäller hämtningen av hushållsavfall. Renovas samtliga åtta nya sopbilar i kommunen drivs med biogas i kombination med biodiesel. Bilen är unik genom sin energieffektivitet. Den är också arbetsmiljövänlig med sin ergonomiskt specialanpassade hytt som är lätt att stiga i och ur.

Detta är ett utmärkt exempel på vad kommunen kan åstadkomma genom en konkret men tuff grön upphandling.

fredag 22 januari 2010

Matinköpen börjar äntligen fungera

Roligt att läsa våra äldre som har hemtjänst äntligen tycker att matinköpen nu fungerar bättre. Kanske skulle man gjort så från början? Ibland är det det enkla som fungerar bäst.

GP

Realtidstavla om avgångar i kollektivtrafiken

Igår var jag på ett bra seminarium om K2020. Vi fick med oss en massa bra tips och konkreta förslag om vi kan öka resandet med kollektivtrafiken. Det allra mest konkreta och kanske snabbast åtgärdade förslaget vara att sätta upp en realtidstavla för kollektivtrafiken i stadshuset. I stadshuset arbetar många personer men det besöks av betydligt fler. Sitter det då en realtidstavla om avgångar för pendeltåget och våra busslinjer i entrén underlättar det betydligt för åka kollektivt. Det ger påminner också en oss andra som inte så ofta åker kollektivt att se vilka avgångar som går.

Som en händelse kom vi sedan under lunchen att sitta bredvid Västtrafiks chef som har ansvaret för dessa tavlor och han lovande återkomma för att vi snart skulle kunna få en realtidsskylt även i Kungsbacka stadshus. Ibland går det snabbt att åstadkomma resultat.

Kommunala sommarjobb till gymnasieeleverna

Under veckan fattade vi ett bra beslut om att kommunen skall ta fram 50 fler feriearbetsplatser för våra ungdomar. Det innebär att Kungsbacka kommun nu kommer att erbjuda 150 ungdomar sommarjobb.Vi tror att med den höga ungdomsarbetslösheten kommer ungdomarna ha svårt att få sommarjobb sommaren 2010. Det är också positivt ur kommunens perspektiv som får möjlighet att göra god reklam för vad kommer sysslar med.

torsdag 14 januari 2010

Äntligen fler feriearbetplatser

I tisdags fattade vi det första beslutet i KSAU att ge ytterligare pengar till fler feriearbetsplatser. Det är alltid roligare att fatta positiva beslut än negativa. Det innebär att fler Kungsbacka ungdomar kommer att få chansen till ett bra sommarjobb.

Kommunen har tidigare tagit fram 104 platser nu utökas detta till 150 platser. Från folkpartiets sida ser vi detta som ett steg i rätt riktning i dessa kärva besparingstider. Det är just nu ännu svårare för ungdomar att få tillgång till arbetsmarknaden. Det innebär att vi både satsar på fler feriearbetsplastser och att vi gör en stor satsning på att ta fram fler praktikplatser.

Blogga är roligt

Nu startar jag min blogg. Som nytt kommunalråd i Kungsbacka kommer jag att kommenterar dagsaktuella frågor och ge mina personliga synpunkter på vad som behöver utvecklas i kommunen.

Inläggen kommer att handla om stadsutveckling, hur vi skall skapa en trygg stad, hur Kungsbacka skall bli den bästa kommunen att bo och leva i. Ni kommer att märka att det skiljer sig inom politiken och jag kommer att driva de liberala tankarna på denna blogg.