Idag hade jag besök av en av våra gymnasieelever i Kungsbacka. Han gjorde en intervju med mig om Ungdomsarbetslösheten. Han hade många frågor om varför det är så svårt för unga människor i just Sverige att få jobb. Som jag ser det beror det på flera saker. Det första är att vi i Sverige också drabbas av lågkonjunkturen som är betydligt värre på andra ställen i Europa. Det andra är att vi gynnar äldre på arbetsmarknaden med de arbetsmarknadslagar som finns. Sist in och först ut om arbetsgivaren måste dra ned på sin personal. Den tredje faktorn är att vi i Sverige har tagit bort väldigt många enklare jobb. Vi kräver allt mer av utbildning för att man skall bli anställd, spelar ingen roll om det är kommunen eller företag.
Men det finns också skillnader mellan en del länder i Europa tex har både Tyskland och Danmark en lägre arbetslöshet än Sverige. Det beror dels på att man inte riktigt har de tuffa arbetsmarknadslagarna som Sverige har. Men de har en annan väldigt tydlig linje, de har en tradition av yrkesutbildningar med lärlingsplatser, där får man möjligthet att lära sig ett yrke men man blir också känd av arbetsgivaren. I Tyskland är detta påtagligt då man ser det som en självklarhet att ta emot både praktikanter och lärlingar. Det är ett naturligt sätt för dem att rekrytera sina framtida medarbetare. Vi i Sverige har det trögt att både rekrytera lärlingsplatser och det finns heller ingen riktigt stort söktryck till våra yrkesutbildningar. För många skulle en yrkeutbildning kunna vara ett sätt att få fäste på arbetsmarknaden vill man sedan läsa vidare kan man komplettera sin utbildning för att kunna läsa på högskolan.
Ungdomsjobb med lägre lön är också en bra väg in på arbetsmarknaden. Den är bättre med ett jobb med lägre lön än inget jobb alls. När man börjar jobba så har man inte lika stor erfarenhet som de som har varit ute och jobbat ett antal år. Det kan då vara rimligt att det är en viss skillnad på lön alltså lägre ingångslöner.
Vad vi gör i Kungsbacka för unga människor skall få jobb. Det är alltid roligt att prata om vad vi gör för att unga ska komma in på arbetsmarknaden. Vi har i Kungsbacka som strategi att kunna erbjuda alla ungdomar, ungdomsjobb, praktik eller utbildning. Ingen skall behöva känna att de inte behövs eller inte räcker till. Alla behöver vi erfarenheter med oss från sommarjobb eller praktik för att få med sig bra referenser till nästa arbetsgivare. Vi lyckas inte fullt ut men vi har en betydligt lägre ungdomsarbetslöshet än riket i gemnomsknitt.
När vi närmade oss för att avsluta intervjun berätta han att han själv hade en handikapp, autism. Hans framtidsdrömmar var att få läsa statsvetenskap och eventuellt engagera sig i ett parti. Jag tror och hoppas att det kommer att gå bra för honom även om han får slita bra för klara sin gymnasieexamen. Alla männsikor kan hitta sin nish. Alla männsikor kan bidra, vi skulle snarare se till de resurser man har och inte titta på det man inte har.